Betongulve

Et betongulv er typisk kendt fra industrien; men den har vundet indpas i de danske hjem.

Det findes således i mange badeværelser – men de senere år har det også vundet indpas i de danske køkkener og stuer af den simple grund, at et betongulv dels er meget holdbart, men også fordi det er en yderst æstetisk løsning. Gulvet er samtidig nemt at rengøre, hvilket er endnu et plus i bogen.

Betongulve er dog ikke nemme at lægge – og det er dermed absolut ikke anbefalet at gå i gang med som gør-det-selv projekt. At lave et betongulv er en proces, der består af en del forskellige delprocesser, og vi forsøger at gennemgå og forklare de enkelte dele herunder for at understrege, at et godt resultat virkeligt kræver erfaring og den helt rigtige tilgang.

 

Betongulve med træ & andre materialer

Beton som materiale kan synes meget “råt”, men kombinerer man det med andre materialer – som her eksempelvis træ – kan man opnå et look, der i både er stilrent og varmt i udtrykket.

Slibningen er uden tilslag (synlige sten), og kombineret med træet ved både vindue og element får man blødt lidt op for betonens ellers meget “rå” look.

Hos en af vores kunder lavede vi dette betongulv med synligt tilslag i et rum (og et hus), der næsten udelukkende var bygget af træ. Det giver et godt spil, at gulvet på den måde står i kontrast til vægge og loft.

Samtidig er gulvet i stil med det, der er lagt på udearealerne, hvilket sikrer den røde tråd både ude og inde.

Et gulv ala dette har de synlige sten – tilslag – hvilket vi kan lave, hvis du ønsker det. Vi rådgiver glædeligt om slibningerne på betongulvet, og du kan læse mere på vores side om slibning af betongulve.

laser-screed

Former for udlægning

Når vi beslutter den mest hensigtsmæssige læggemetode af beton til gulve, ser vi på adgangspunkter for at afgøre muligheden for brug af vores laserafretningsmaskine.

 
  • Håndlagt beton
  • Skinneafretning

Laser-afretning

Overvej detaljerne

Vi kan lave forskellige detaljer i betonen. Udsparring til dørmåtter, afløb eller vinduer. Det er vigtig at disse er målsat, detaljeret og beskrevet i tilbudsfasen. Fx.

  • Dørmåtter
  • Unidrain
  • Skjulte afløb
  • Vinduer
  • Skridsikring
  • Tilskæring
Også væggene i vådrum kan laves i beton

Vælg den rigtige finish

Der eksisterer forskellige former for betongulv og efterbehandling, og grundlæggende er valget af efterbehandling afhængigt af, om dit betongulv skal være eksponeret eller afdækket – og om det eks. skal bruges i vådrum eller industri/lager.

  • Glittet beton
  • Kostet beton
  • Slebet beton
  • Pudset beton
  • Spulet beton
  • Imprægnering

Information omkring betongulve

Det afhænger af størrelse og kompleksitet. I private projekter laver vi områder mellem 50 og 500 m2 udlagt beton om dagen. Vi starter om morgenen og er færdige om eftermiddagen eller aftenen. Betonen kan betrædes dagen efter.

Vi støber gulvet, når der er lavet terrændæk – når armering, varmeslanger og el er trukket. Der skal som udgangspunkt afsættes én uge til støbning. Vi er afhængige af at vejret tillader støbning.

Der må ikke være regn i udsigten. Der skal være under 6 m/s i vind, og der skal som udgangspunkt være over 3 grader under 25 grader.

Gulvet hærder derefter i 4-7 dage efter støbning. Intet andet arbejde kan foretages på betongulvet i denne periode!

Del 1 – Slibning påbegyndes. Der afsættes 7 arbejdsdage til denne proces (ved gulve under 200 m2). Regn kan dog udskyde denne proces. Gulvet slibes 70/80 % færdigt. Byggeriet pågår – Gør folk opmærksom på de arbejder på et færdigt gulv, og tager hensyn! 

Del 2 – Slibning og færdigpolering de sidste 20/30%. Vi skal bruge ca. 7 arbejdsdage til at færdigslibe, polere og behandle gulvet. Vi skal til, når huset er lukket og opvarmet og inden der males og monteres inventar. Vi anbefaler, at maler eller bygherre afdækker gulvet efterfølgende, indtil der flyttes ind.

Vi anbefaler 12 cm. Risikoen for revner stiger, desto tyndere et lag beton, der benyttes – og 12 cm er som hovedregel det mindste, vi vil lave, da det sikrer den ønskede kvalitet.

Vi har som regel 3 måneders ventetid. Vi har brug for en tidsplan, der indikerer, hvornår der er klar til støbning. Vi koordinerer med bygherre eller entreprenør, hvornår vi skal have tid til vores efterfølgende processer.

Du kan kort sagt vælge mellem grå, hvid (base) og sort.

Du skal være opmærksom på, at der kan være variationer i nuancer i betonen, alt efter hvor i landet vi støber. Det er også det unikke ved betongulve – ikke to gulve er ens. Sand og sten vil være forskellig både efter landsdel og efter sæson.

Indfarvet beton kan leveres i nogle dele af landet. Dette er en meget dyr proces, da det ikke er standardvare, og ofte vil vi skulle lave mindre områder ad gangen, da betonen kan være mere vanskelige at arbejde med.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre om mulighederne.

Det afhænger af landsdel, men som hovedregel kan du vælge mellem granit eller sø-sten.

Sø-sten er varme i nuancerne, minder meget om en blanding af sten fra stranden.

Granit er knuste granitstykker fra Norge eller Sverige. De spænder fra lysegrå til næsten sorte. De kan vælges i størrelsen dMax 8 – dMax16 – nogle gange Dmax32.

dMax er en indikation af størrelsen på stenen der kan glide igennem en sigte på angiven størrelse.

Det kan laves præcist som du ønsker det – fra mat-glans til en så høj glans, at du kan spejle dig i gulvet. Det kommer med andre ord an på dine ønsker – og vi hjælper og guider altid gerne.

Ja, med stor sandsynlighed. Vi har brug for oplysninger omkring betonsammensætning, støbetidspunkt, rethed på gulvet – og så kan vi vurdere det.

Kontakt os gerne hvis du vil høre, om vi kan hjælpe med netop dit betongulv.

Ja! Vi er faktisk rigtig gode til at slibe og polere flydebeton. Også selvom det er af ringere kvalitet – men vi kan ikke garantere sammensætning af sten og tæthed af sten.

Vi kan lukke huller og revner i betongulvet, som mange andre har vanskeligheder ved at lukke. Vi kan frembringe glans og vi kan øge styrken i det øverste lag, så det ikke er nødvendigt med andre behandlinger ovenpå.

Fordi vi elsker vores arbejde! Fordi der ikke er andre end os, der kan levere samme resultat! Du kan se noget af vores arbejde på vores inspirations-side og bedømme, om du tror på os.

Det korte svar er: Nej! Når vi er færdige med indvendige betongulve, skal der ikke andre behandlinger til. Gulvet vil være stærkt og flot i mange, mange år fremover. Hvis gangområder skulle blive lidt mere matte end resten af gulvet, kan vi polere det op; men det har vi efter 10 år i branchen stadig ikke gjort ved et eneste gulv.

Ja, det kan vi højst sandsynligt. Send os gerne nogle billeder og beskrivelser af gulvet, så vil vi vurdere det og vende retur.

Ja, men kun hvis det er på et terrændæk og i forbindelse med en større opgave.

Vi laver som hovedregel ikke under 50 m2. Da vores omkostninger til an-/opstilling er de samme om det er en lille opgave eller stor, vil det blive uforholdsmæssigt dyrt for dig som kunde, hvis vi skulle varetage mindre opgaver.

Ja, betongulve revner.

I gulve slebet med synlige sten lader vi som regel gulvet revne. Vi spartler revner i slibe processen og de udgør en del af charmen ved gulvet, selvom de ikke er særligt synlige.

I gulve med salt og peber-slibning vil revner være tydeligere og skal kunne accepteres, hvis de kommer. Vi kan også lægge skinner eller skære spor, hvor vi forventer revnerne opstår. Tag os med på råd, så kan vi lave en plan for det, inden vi starter.

Ja, men gulvene skal helst være over 150m2, hvis det er uden for Østjylland.

Nej, vi har desværre ingen prøver pt.

Betonen varierer en del i nuancer, alt efter hvor man er i landet, og alt efter hvilken type sand der bruges. Der er mange faktorer, vi ikke er herre over. Vores prøve kan derfor være misvisende i forhold til det endelige produkt.

Langt de fleste gulve du vil læse om på nettet er ikke betongulve. Vores gulve er ægte beton. Betonen bliver leveret fra fabrikken og er en helt anden vare og produkt end de andre gulve, der udlægges oven på betonen efterfølgende.

7 gode råd og fakta omkring betongulv

  • Et betongulv skal altid være minimum 10 cm tykt!
  • Når du skal anlægge betongulv, skal du sikre dig, at undergulvet er i orden. Vi hjælper dig gerne med råd og vejledning; eller med at lave selve undergulvet!
  • Beton revner, sådan er det! Det kan dog mindskes (eller i bedste fald helt undgås) ved at indlægge revneanvisere – såkaldte dilatationsfuger – i gulvet.
  • Færdige betongulve skal udstøbes direkte på isolering eller andet terrændæk.
  • Betongulve er ikke homogene i farven, og det må du ikke forvente. Farven kan ske at variere – men vi gør altid alt, hvad vi kan, for at sikre at vi rammer præcis den farve, du ønsker!
  • Vil du have synligt tilslag (altså synlige “sten”, eksempelvis granit) i dit beton? Så skal du være opmærksom på, at mængden af det synlige tilslag vil variere fra gulv til gulv.
  • Poleret beton er et godt valg ved næsten alle bygningstyper.